Default

Kunstenaar Deventer: Een portret

Kunstenaar Deventer

 

Nederland is de thuisbasis van enkele van de meest opwindende en innovatieve artiesten ter wereld. Met zoveel ongelooflijke talenten kan het moeilijk zijn om ze allemaal bij te houden. Gelukkig hebben we een artiest die zijn carrière heeft gewijd aan het ontdekken van nieuw talent: Deventer. Of ze nu een tiener zijn die net begint of rijzende sterren die net aan de oppervlakte komen, Deventer vindt je en neemt je mee in hun creatieve wereld. Deventer is het pseudoniem van beeldend kunstenaar Jelte van Ewijk (geboren in 1971). Hij begon op vijfjarige leeftijd met tekenen en studeerde architectuur aan de Central Stellenbosch University in Zuid-Afrika voordat hij zijn passie voor kunst weer ontdekte toen hij in 1991 terugkeerde naar Nederland. Naast zijn werk als illustrator, grafisch ontwerper en conceptkunstenaar, maakt hij ook schilderijen die verborgen waarheden over de samenleving onthullen door middel van allegorie, symboliek en voorafschaduwing. Echter kunt u hier terecht voor een kunstenaar in Deventer , lees verder voor het verhaal van Jelte:

Wat heeft je geïnspireerd om kunstenaar te worden?

Toen ik vijf jaar oud was, brachten mijn ouders me een kunstset. Ik wilde even met het speelgoed spelen, maar ik kon niet stoppen met tekenen. Ik wist niet wat kunst was, maar ik vond het op het eerste gezicht geweldig. Mijn ouders waren verbaasd omdat ze zelf kunstenaars waren. Ze wisten niet hoe ik zo geboeid kon raken door tekenen. Ze hadden allebei architectuur gestudeerd, maar ze konden zich niet voorstellen dat ik in hun voetsporen zou treden. Mijn ouders wilden niet dat ik kunst studeerde omdat ze dachten dat ik er mijn brood mee zou verdienen. Ze wilden gewoon goede kunstbenodigdheden en af en toe een uitstapje naar de galerie kunnen betalen. Ik, aan de andere kant, dacht er anders over. Ik had een visie om meer te doen dan wat mijn ouders voor mogelijk hielden.

Welke andere kunstenaars inspireren je?

De invloeden van een kunstenaar zijn te zien in hun werk en het kan goed zijn als je je daarvan bewust bent en hun technieken en trucs in je eigen stijl kunt verwerken. Het kan een beetje ongezond zijn als je denkt dat je een nieuw eigen universum hebt ontdekt en niemand anders ooit heeft gezien wat je doet. Als je zeker bent van je eigen pad, is het geweldig om van anderen te leren, maar probeer niet een kloon van iemand te zijn.

Met welk medium werk je het liefst?

Als ontwerper heb ik gewerkt met illustratie, fotografie, letters en drukwerk. Ik heb ook verschillende boeken en tentoonstellingen ontworpen. Elk medium heeft zijn voor- en nadelen, maar ik zou zeggen dat het meest bevredigende medium om mee te werken schilderen is, omdat ik dat ook het leukst vind.

Als kunstenaar schilder ik traditionele olieverf op doek of papier. Ik werk ook met gemengde technieken, tekenen, etsen, fotografie en grafiek. Schilderen is mijn comfortzone en daar geniet ik het meest van. Olieverf is mijn belangrijkste medium, maar ik experimenteer graag met andere media. Ik heb een aantal interessante projecten gedaan met andere media, maar ik zou zeggen dat schilderen mijn favoriet is.

Final Words

Bedankt, lezers, dat jullie de tijd hebben genomen om dit interview te lezen. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en een idee hebben gekregen van wie ik ben als persoon en als kunstenaar.